Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën die van nature voorkomen in onze darmen. De World Health Organization (WHO) definieert probiotica als volgt: levende micro-organismen die, wanneer geconsumeerd in voldoende aantallen, een gezondheidsbevorderende werking hebben op de gastheer. De bekendste probiotische bacteriën zijn: lactobacillen, bifidobacteriën en lactococcen. Deze probiotische bacteriën komen ook voor in allerlei levensmiddelen, zoals yoghurt, kefir en zuurkool. Probiotische voedingssupplementen bevatten echter een hoger aantal probiotische bacteriën dan de bovengenoemde levensmiddelen.

Goede bacteriën in de darmen

Iedere volwassene draagt 1,5 tot 2 kilogram bacteriën met zich mee. Het grootste deel daarvan leeft in de darmen, zij vormen met miljarden de zogenaamde darmmicrobiota. Deze vriendelijke bacteriën in onze darmen zijn van groot belang voor onze gezondheid. Zo spelen ze een rol bij onze stofwisseling en zijn ze belangrijk voor het behoud van onze weerstand. Door bijvoorbeeld ziekte, stress of medicijngebruik (antibiotica) kan onze darmmicrobiota verstoord raken, waardoor klachten kunnen ontstaan. Probiotica helpen de verstoring te herstellen, zodat klachten zullen afnemen.

Soorten probiotica

Er bestaan veel verschillende soorten en merken probiotica. De meeste merken maken voedingssupplementen met probiotica die over het algemeen maar één of twee verschillende bacteriën bevatten. Maar de ene bacterie heeft niet dezelfde eigenschappen als de andere bacterie, zelfs al hebben ze dezelfde naam. Ook is het zo dat er geen enkele bacterie is die alles kan. Om een zo optimaal mogelijk effect te hebben op de balans in onze darm is het gewenst verschillende bacteriën te combineren met ieder andere eigenschappen.

Indicatiespecifieke probiotica met meerdere soorten bacteriën

Voor een zo goed mogelijke ondersteuning van het darmmicrobioom, ontwikkelen wij producten die bestaan uit diverse probiotische bacteriën: een zogenaamd multispecies probioticum. Daarnaast heeft niet iedere klacht dezelfde oorzaak en oplossing. Daarom zijn er producten waarbij de probiotische bacteriën geselecteerd zijn op eigenschappen die helpen bij specifieke klachten. Deze probiotica worden ‘indicatiespecifiek’ genoemd.