24/05/22

ARTIS-Micropia en Winclove Probiotics leren kinderen in Amsterdam-Noord over het belang van gezonde darmen

Met het lesprogramma ‘Samen in Noord’ enthousiasmeren ARTIS-Micropia en Winclove Probiotics basisschoolleerlingen om actiever en gezonder te leven. De kern van het programma is: gezondheid en voeding in relatie tot het eigen microbioom; de biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels die elk mens met zich meedraagt.

Samen in Noord richt zich op bovenbouwgroepen van basisscholen in Amsterdam-Noord. Het programma gaat in september van start en heeft een looptijd van twee jaar. Deelnemende scholen krijgen eerst les van een educatiemedewerker van Winclove Probiotics die in de klas vertelt over het microbioom en het belang van gezonde darmen. Vervolgens gaan de kinderen naar het wetenschapsmuseum ARTIS-Micropia waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Nieuwsgierig en leergierig

Leerlingen van groepen 5 en 6 van basisschool de Biënkorf mochten als eerste het lesprogramma volgen. Winclove-educatiemedewerker Gizem Yikilmaz over de les: “Wist je dat je poep je heel veel kan vertellen over je darmgezondheid? Daarom is het erg belangrijk om vaker achterom te kijken na een toiletbezoek. Tijdens de les is het mij opgevallen dat heel veel kinderen dat al doen. Daar kunnen volwassenen nog wat van leren!” Jasper Buikx, hoofd van ARTIS-Micropia was onder de indruk van de nieuwsgierigheid van de leerlingen. “De kinderen stelden hele relevante vragen. Waarom zitten je microben eigenlijk in je darmen? Hebben we allemaal dezelfde microben? En hoezo moet ik veel groente en fruit eten?”

Basisschoolkinderen in Micropia

Je eigen microben leren kennen

Veel mensen weten nog maar weinig over microben en de impact van hun eigen microben op de gezondheid. Én hoe belangrijk gezonder eten en meer bewegen zijn voor een gezond microbioom. ARTIS-Micropia en Winclove Probiotics willen kinderen helpen bij het maken van gezonde keuzes en richten zich op een jonge doelgroep in hun eigen omgeving: Amsterdam-Noord. Met het lesprogramma dragen de partners bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het stadsdeel, onder meer door onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs op interactieve wijze samen te brengen. Naast Samen in Noord staan er de komende jaren ook andere, gezamenlijke projecten op stapel, zoals wetenschappelijke congressen en publieksevenementen over het microbioom. Zo wordt een steeds bredere doelgroep zich bewust van het eigen ecosysteem en leert goed voor het microbioom te zorgen.

“Micropia slaat de brug tussen de microbiologie en het publiek. Maar dan kan alleen met partners zoals Winclove Probiotics. Zij hebben niet alleen veel unieke expertise in huis, maar zijn ook hèt voorbeeld van de positieve invloed die microben hebben op ons leven. Samen maken we microben niet alleen zichtbaar, maar maken we ze ook tastbaar.”

Hoofd ARTIS-Micropia
Hoofd ARTIS-Micropia

Jasper Buikx, Hoofd ARTIS-MicropiaARTIS-Micropia

Interessante updates in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over ons, probiotica-gerelateerde onderzoeken & publicaties, relevante marktontwikkelingen en inspirerende artikelen.

Wellicht ook interessant

Nieuws01/11/23

Promoting a healthy gut by influencing metabolic activity

Nieuws31/10/23

Winclove update on the annual ISAPP meeting

News11/08/23

Winclove’s probiotic studies acknowledged for high quality in recent review

Verhoog kwaliteit van leven met Winclove Probiotics