Darmgezondheid

Het menselijke maagdarmstelsel huisvest 1013 à 1014 micro-organismen, het zogeheten darmmicrobioom. Dit bevat > 100 keer meer genen dan het menselijke genoom. Er is gebleken dat de darmmicrobiota een belangrijke rol speelt bij ziekte en gezondheid.

Cruciale rol van het darmmicrobioom

Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol voor onze gezondheid, door de:

  • versterking van de darmbarrière, ofwel de vormgeving van het darmepitheel;
  • bescherming tegen pathogenen;
  • de regulering van het immuunsysteem;
  • vertering van voedsel;
  • regulering van hormale en neurologische processen;
  • aanpassing van de werking en metabolisme van geneesmiddelen.

Afbraak van toxines en de productie van vele stoffen die de gastheer beïnvloeden.

Chronische aandoeningen

Het is dan ook geen verrassing dat verstoringen in de samenstelling en functie van de darmmicrobiota in verband worden gebracht met chronische aandoeningen. Uiteenlopend van ontstekingsziekten van het maagdarmstelsel tot neurologische, cardiovasculaire en luchtwegaandoeningen. Daarnaast toont het verband tussen ziekte en een verminderde diversiteit aan dat een darmecosysteem dat rijk is aan verschillende soort microben beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Aangezien microben met dezelfde functie van een intact ecosysteem de functie van eventuele andere, ontbrekende soorten kan compenseren. Een grote bacteriële diversiteit is dan ook meestal een goede indicator voor ‘gezonde darmen’.

Verstoringen van het darmmicrobioom

In een gezonde situatie is de darmmicrobiota goed in balans. Factoren zoals stress, medicijngebruik en voeding kunnen de damrmicrobiota echter verstoren en zo ziekte en gezondheid beïnvloeden Probiotica zijn in staat om deze verstoringen van de darmmicrobiota te voorkomen en waar nodig te herstellen. Winclove heeft verschillende probiotische formuleringen ontwikkeld voor indicaties die gerelaterd zijn aan een verstoring van het darmmicrobioom.